Retro štědrovečerní večeře. Máte chuť si vyzkoušet staré recepty? Tak do toho!

Letos jsme si připomínali stoleté výročí od založení československé republiky, a tak by možná nebylo od věci vrátit se v čase do dob našich prababiček a vyzkoušet si vánoční menu z dvacátých a třicátých let. Přinášíme vám tři inspirativní retro recepty na štědrovečerní hrachovku, staročeského kubu a telecí řízky s bramborovým salátem. Dostali jste chuť si některý ze starých receptů vyzkoušet? Tak do toho! Přejeme vám dobrou chuť.

Štědrovečerní hrachovka

Zhruba 450 g hrachu namočte na 8 hodin (nejlépe přes noc) do vody. Pak slijte vodu, přilijte studený zeleninový vývar nebo vodu tak, aby byl hrách ponořený a uvařte ho doměkka. V půlce varu osolte. Jakmile je hrách měkký, rozmixujte ho dohladka a přidejte nakrájenou klobásu - 1 nožičku lehce pikantní klobásy. Přidejte po špetce mletého zázvoru, pepře i majoránky a 1 prolisovaný stroužek česneku. Krátce povařte a nakonec přidejte 2 hrsti mraženého hrášku. Na pánvičce na másle (asi 20 g) osmahněte na kostičky nakrájenou 1 starší housku. Polévku posypejte osmaženou houskou a ihned podávejte.

Retro štědrovečerní večeře: štědrovečerní hrachovka
Retro štědrovečerní večeře: štědrovečerní hrachovka (Zdroj: archiv Pražské řeznictví)

Staročeský kuba

Asi 220 g ječných krup uvařte se solí podle návodu na obale. Česnek prolisujte 2 stroužky česneku, smíchejte se solí, pepřem a mletým kmínem a spolu se 35 g sádla zamíchejte do uvařených krup. Zhruna 60 g sušených hub namočte na 10 minut do vody a vmíchejte do krup. Pekáč vymažte lehce sádlem, dejte do něj kroupy a na ně rozdělte 15 g sádla. Dejte do trouby předehřáté na 175 °C zapéct na 25 minut. Nechte 5 minut chladnout a posypejtte nasekanou petrželkou.

Retro štědrovečerní večeře: staročeský kuba
Retro štědrovečerní večeře: staročeský kuba (Zdroj: archiv Pražské řeznictví)

Telecí řízky s bramborovým salátem

Den předem si připravíme bramborový salát. Zhruba 1 kg brambor na salát (varný typ A) uvařte ve slupce ne zcela doměkka, aby šly dobře krájet na plátky. Nechte vychladnout a oloupejte. Nakrájejte na kolečka. Oloupané 2 červené cibule nakrájejte na půlkolečka. Dejte do větší mísy. Přidejte 2 uvařená nakrájená vejce, 1 lžíci oleje a 3 lžíce octa. Dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a nechte uležet; nejlépe přes noc. Z odblaněné telecí kýty (800 g) nakrájejte a naklepejte řízky. Osušte a osolte. Z tvrdlých housek nastrouhejte strouhanku. Řízky obalte v mouce, 2 rozkvedlaných vejcích a strouhance. Tu pořádně přitlačte a zbylou oklepejte. Řízky z obou stran osmažte ve 200 g rozehřátého sádla. Telecí řízky podávejte s bramborovým salátem.

Retro štědrovečerní večeře: telecí řízky s bramborovým salátem
Retro štědrovečerní večeře: telecí řízky s bramborovým salátem (Zdroj: archiv Pražské řeznictví)

Související k tématu