Dýňový koláč: V korpusu voní rum, v náplni med, v polevě brusinky

Dýně se v naší kuchyni už natrvalo zabydlela. Dýňová polévka je klasika, ale teprve až z dýně upečete sladký moučník, poznáte ji dokonale. Máme pro vás recept na dýňový koláč, který je doslova koktejlem podzimních chutí a vůní – v jednoduchém sušenkovém korpusu voní oříšky a rum, v náplni skořice a med a v polevě brusinky.

Co na přípravu dýňového koláče potřebujete

Na náplň

  • 1 dýni Hokkaidó
  • 2 vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2–4 lžíce medu
  • 2–4 lžíce javorového sirupu
  • půl lžičky skořice
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • špetku mletého hřebíčku

Na korpus

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíci rumu
  • 200 g kakaových sušenek
  • 60 g rozpuštěného másla

Na polevu 

  • 60 ml pomerančové šťávy
  • 350 g nakládaných brusinek
  • 80 g půlených vlašských ořechů

Jak při přípravě dýňového koláče postupovat

1. krok: připravte si dýňovou náplň 

Dýni překrojte na polovinu a vydlabejte semínka. Oloupejte slupku a nakrájejte na kostky. Dejte do hrnce, podlijte malým množstvím vody a nechte asi 20 minut dusit pod pokličkou. Až se dýně začne rozpadat, sceďte a rozmačkejte na hladké pyré. Nechte vychladnout. Potom dýňové pyré oslaďte podle chuti medem či javorovým sirupem. Přidejte skořici a hřebíček, citronovou šťávu a zakysanou smetanu. Nakonec přidejte obě vejce a vyšlehejte do hladkého krému.

Dýňový koláč: příprava náplně
Dýňový koláč: příprava náplně (Zdroj: archiv receptyschuti.cz)

2. krok: připravte a upečte korpus

Na korpus rozmačkejte sušenky na co nejjemnější drobečky nebo je rozmixujte. Smíchejte s ořechy a máslem, až se vytvoří hmota podobná těstu. Rovnoměrně ji napěchujte do vymazané koláčové formy. Pro natlačení sušenkové hmoty do formy použijte skleničku s rovným a silným dnem. Troubu předehřejte na 180 °C. Na korpus nalijte dýňovou náplň a vložte do trouby na 35–40 minut. Okraje koláče ochráníte před připálením, když je nejpozději od poloviny pečení zakryjete proužkem alobalu. Upečený krém je po okrajích zpevněný, ale uprostřed může být ještě trochu vláčný. Nechte vychladnout.

Dýňový koláč: příprava a pečení korpusu
Dýňový koláč: příprava a pečení korpusu (Zdroj: archiv receptyschuti.cz)

3. krok: připravte brusinkovou polevu

Na polevu smíchejte pomerančový džus a brusinky (vhodná je ovocná pomazánka Brusinka Hamé) a nechte krátce povařit. Nakonec můžete rozmixovat dohladka nebo nechat polevu s hrubší strukturou. Polevu opatrně rozetřete na upečený koláč a ozdobte vlašskými ořechy.

Dýňový koláč: příprava brusinkové polevy
Dýňový koláč: příprava brusinkové polevy (Zdroj: archiv receptyschuti.cz)

Související k tématu