Recept na cibulovo-švestkové taštičky z kynutého těsta

Máte rádi pochoutky z kynutého těsta a chcete zkusit něco nového? Zkuste podle našeho receptu upéct kynuté taštičky s pikantně sladkokyselou cibulovo-švetkovou náplní. Kdo je jednou ochutná, už jim zůstane věrný napořád.

Co na kynuté cibulovo-švestkové taštičky potřebujeme

Na těsto

  • 500 g hladké mouky + mouku na vál
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku cukru
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce bílého balzamikového octa
  • 1 balíček sušeného droždí Dr.Oetker
  • 250 ml teplé vody

Na náplň

  • 200 g sušených švestek
  • 2 větší červené cibule
  • 4 lžíce oleje
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíci cukru
  • 2 lžce balzamikového octa
  • 150 g zakysané smetany

Jak při přípravě kynutých cibulovo-švestkových taštiček postupovat 

1. krok: připravíme si těsto a náplň

Na těsto v míse smícháme mouku s droždím, solí a cukrem. Přidáme olej, ocet a vodu a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 45 minut na teplém místě kynout. Na přípravu náplně nakrájíme švestky na malé kousky a cibuli nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a sůl a asi 15 minut dusíme. Přidáme cukr, ocet a švestky a přibližně 5 minut povaříme. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a necháme vychladnout.

Recept na cibulovo-švestkové taštičky: těsto naplníme a zavineme
Recept na cibulovo-švestkové taštičky: těsto naplníme a zavineme (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

2. krok: cibulovo-švestkové taštiky upečeme

Vykynuté těsto na pomoučeném rozdělíme dva díly. Z každého vyválíme plát 20 x 30 cm a rozkrájíme ho na 8 obdélníků. Náplň naneseme na polovinu obdélníku tak, aby zůstal volný okraj široký asi 1 cm. Zarolujeme, konce přitiskneme k sobě a položíme na plech vyložený papírem na pečení spojem dolů. Povrch taštiček uprostřed ostrým nožem nakrojíme a trochu rozevřeme. Vložíme do předehřáté trouby (elektrická 180 °C, horkovzdušná 160 °C a pečeme zhruba 25 minut dozlatova. 

Recept na cibulovo-švestkové taštičky: povrch uprostřed ostrým nožem nakrojíme
Recept na cibulovo-švestkové taštičky: povrch uprostřed ostrým nožem nakrojíme (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

Prima tip: náplň vylepšíme slaninou

Pro posílení chuti švestek a vůně pečiva můžeme do náplně vmíchat nadrobno nakrájenou prorostlou anglickou slaninu (asi 50 g).

Související k tématu