Ořechová pochoutka aneb Co s přebytkem bílků po pečení vánočního cukroví

Máme pro vás inspiraci, jak naložit s velkým počtem bílků, které se nám v předvánočním období pravidelně hromadí v lednici. Část jich využijete na zdobení perníčků, další se hodí do Biskupského chlebíčku. My pro vás máme ještě recept na ořechovou pochoutku.

Co budete potřebovat na těsto

  • 8 bílků
  • 8 lžic cukru 
  • 8 lžic hladké mouky
  • 200 g ořechů - směs

Co budete potřebovat na zpracování těsta

  • plech na pečení
  • kráječ na chleba nebo ostrý nůž
  • utěrku
  • máslo na vymazání formy
  • dortovou formu

Jak budete postupovat při pečení pochoutky

1. krok: vyšlehejte bílky

Bílky a cukr vyšlehejte do pevného sněhu.

Vyšlehejte bílky
Vyšlehejte bílky (Zdroj: Hana Hořáková)

2. krok: přidejte mouku a ořechy

Opatrně přidejte hladkou mouku. Na závěr přidejte směs různých druhů ořechů.

Přidejte mouku a ořechy
Přidejte mouku a ořechy (Zdroj: Hana Hořáková)

3. krok: připravte formu

Vymažte dortovou formu máslem a vysypte ji hladkou moukou. Do formy nalijte těsto.

Připravte formu
Připravte formu (Zdroj: Hana Hořáková)

4. krok: pečte

Těsto ve formě pečte na 150 °C přibližně 45 minut.

Pečte dozlatova
Pečte dozlatova (Zdroj: Hana Hořáková)

5. krok: nechte odpočinout

Vyklopte z formy, nechte vystydnout. Zabalené v navlhčení utěrce nechte do druhého dne odpočinout a nakrájejte hodně ostrým nožem na plátky silné asi 2 mm. Můžete krájet na elektrickém kráječi. Následně dosušte v troubě nebo v sušičce na ovoce.

Nechte odpočinout
Nechte odpočinout (Zdroj: Hana Hořáková)

Prima tip

Pokud proces odpočívání upečeného těsta v utěrce vynecháte, je výsledek stejně chutný, ale pochoutka se při krájení více drobí.

Související k tématu