Jak brambory skladovat a jaké si v obchodě kupovat

Brambor se na zahradě letos většinou moc neurodilo, takže „to málo“ je potřeba na zimu dobře uskladnit. A pokud vlastní brambory nemáte, poradíme vám, jaké si v obchodě kupovat a podle čeho je vybírat. Vyznáte se ve varných typech brambor?

Brambory obsahují řadu vitaminů, nejcennější je vitamin C, ale obsahují také kyselinu listovou, mnoho minerálů a antioxidantů, mají až dvakrát více vlákniny než rýže. Naopak neobsahují žádné tuky ani lepek. Aby se všechny tyto zdraví prospěšné látky v bramborách zachovaly, je třeba hlízy správně skladovat.

Jak a jaké brambory skladovat: sklizené brambory nejdříve pečlivě přeberte
Jak a jaké brambory skladovat: sklizené brambory nejdříve pečlivě přeberte (Zdroj: istock.com)

Jak brambory skladovat

Sklizené brambory nejdříve pečlivě přeberte, hlízy nahnilé, které by mohly nakazit ty zdravé, nazelenalé a mechanicky poškozené se na uskladnění nehodí. Skladovat byste měli pouze brambory suché, nemyté. Bedýnky s brambory musí být v suchých a vzdušných prostorech bez přímého světla, nejlépe v tmavém, čistém a dobře větratelném sklepě s konstantní teplotou mezi 4 a 6 °C. Pro správné skladování brambor je teplota velmi důležitá, protože jakmile klesne pod 4 °C, brambory sládnou, a je-li naopak vyšší než 6 °C, hlízy začnou klíčit a měknout. Než je umístíte do sklepa, doporučuje se nechat je nejprve asi 14 dní v místnosti, kde se teplota pohybuje kolem 15 °C. 

Jaké brambory kupovat v obchodě: potřebujete znát především varný typ
Jaké brambory kupovat v obchodě: potřebujete znát především varný typ (Zdroj: istock.com)

Jaké brambory kupovat 

Ne každý má své vlastní brambory a je tedy závislý na tom, co si koupí. V obchodech se nabízí většinou myté brambory, které jsou určené k okamžité spotřebě, ale i tak je dobré si zkontrolovat, zda nejsou brambory nahnilé, mechanické poškozené, nazelenalé nebo naklíčené. Při nákupu potřebujete znát především varný typ, což je jedna z vlastností, která je pro odrůdu výrazně charakteristická a ovlivňuje výsledek při použití v kuchyni.

Varný typ A (AB, BA): salátové brambory

Varný typ A (AB, BA) se hodí pro vaření ve slupce a na salát (např. odrůdy Dominka, Vysočina, Karin). Konzistentní brambory s menším obsahem škrobu mají po uvaření pevnou, ale jemnou dužninu. Jsou nepatrně moučnaté a nerozvaří se vám ani, když je budete déle vařit. Asi nejznámější odrůdou jsou Keřkovské rohlíčky (BA), které se díky lojovité konzistenci výborně hodí k výrobě bramborových salátů a v Česku se tato odrůda stala symbolem Vánoc. Malospotřebitelské balení je označené zeleným pruhem.

Asi nejznámější odrůdou jsou Keřkovské rohlíčky (BA), symbol českých Vánoc
Asi nejznámější odrůdou jsou Keřkovské rohlíčky (BA), symbol českých Vánoc (Zdroj: archiv redakce)

Varný typ B: přílohové brambory 

Univerzální varný typ B (např. odrůdy Alice, Jasmína, Magda) je nejpoužívanější, hodí se jako příloha, na restování, do gulášů atd. Po uvaření mají  polopevnou, vlhkou jemnou dužninu a mohou se částečně rozsypat. Jsou více moučnaté než typu A. Malospotřebitelské balení je označeno červeným pruhem.

Univerzální varný typ B  je v kuchyni nejpoužívanější
Univerzální varný typ B je v kuchyni nejpoužívanější (Zdroj: istock.com)

Varný typ B: brambory na těsto

Varný typ C (např. odrůdy Camilla, Karlena, Emilia) jsou moučnaté brambory, které se snadno rozvaří, a proto jsou vhodné na přípravu bramborových těst. Mají vyšší obsah škrobu a sušiny, po uvaření jsou středně rozpadavé, s jemnou i hrubší strukturou a charakteristickou vůní a chutí. Malospotřebitelské balení je označeno modrým pruhem.

Související k tématu