reklama

Rychlá levná jídla na odlehčení organismu po svátcích

Říkáte si, že po Vánocích je třeba šetřit? Máme pro vás tři recepty na rychlá a levná jídla, o nichž doufáme, že vás osloví. Jde o jednoduché recepty, které nejsou nikterak náročné na přípravu a které vám pomohou po svátcích odlehčit váš přetížený organismus. Jsou lehké, chutné i fit. Jako bonus považujeme i tu skutečnost, že jsou vhodné dokonce i po vegetariány.

i (Zdroj: Depositphotos.com)
Recepty na rychlá a levná jídla na odlehčení organismu po svátcích (Zdroj: Depositphotos)

Karbanátek z červené čočky

Karbanátek z červené čočky patří mezi rychlá a levná jídla.

Na výrobu 7 kusů karbanátků budete potřebovat:

  • ¾ šálku červené čočky
  • 1 mrkev
  • 1 vejce
  • ½ cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 lžičku kari
  • 2 velké lžíce celozrnné mouky
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • sůl
Čočkové kuličky
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Karbanátky z červené čočky patří mezi rychlá a levná jídla

Postup výroby:

  1. Výroba čočkových karbanátků je snadná. Čočku důkladně propláchněte, dokud z čočky nepůjde jen čistá voda.
  2. Do hrnce napusťte dvakrát tolik vody, kolik je čočky. Osolte.
  3. Čočku vařte, dokud z ní není kaše. Pak hrnec s čočkou odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  4. Mrkev omyjte, zbavte slupky a nastrouhejte najemno.
  5. Cibuli oloupejte a také nakrájejte najemno.
  6. Rozpalte olej a na něm osmahněte cibulku s mrkví. Pak do ní přidejte čočku, vejce, kari a mouku. Dle potřeby přisolte.
  7. Na plech se silikonem nebo pečícím papírem položte z čočky vytvarované karbanátky. Vložte na třicet minut do trouby a pečte při 200 °C. Při pečení karbanátky hlídejte.
  8. Karbanátky doporučujeme podávat se šťouchanými brambory a smaženou cibulkou nebo pažitkou.
Karbanátky
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Karbanátky z červené čočky jsou velice chutné a zdravé

Lednový zelný salát

Lednový salát je skvělou přílohou k masu i ke klobáse. Jeho výroba je velmi snadná a rychlá. Na jeho výrobu potřebujete:

  • 500 g bílého zelí
  • 1 velkou červenou cibuli, může být ale i šalotka
  • šťávu z ½ citronu
  • 1 lžičku soli
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíci oleje
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • čerstvě nastrouhaný křen
Zelí
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Na přípravu salátu budete potřebovat nakrájet na tenké nudličky půlku zelí

Postup výroby

  1. Zelí omyjte a nakrájejte na jemné nudličky.
  2. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji najemno. Nastrouhanou mrkev pak přidejte k zelí.
  3. Citron vymačkejte a šťávou zalijte zelí s mrkví.
  4. Přidejte lžíci oleje.
  5. Cibuli oloupejte najemno, nakrájejte a ideálně alespoň jednou spařte horkou vodou.
  6. Spařenou cibuli pak přidejte do mísy se zelím.
  7. Salát osolte, okmínujte, oslaďte.
  8. Nakonec do salátu zapracujte čerstvě nastrouhaný křen.
  9. Vše důkladně propracujte rukama a dejte do lednice minimálně na jednu hodinu odležet.
Zelný salát
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Lednový zelný salát je velmi snadný na přípravu

Migas

Posledním levným pokrmem, který vás však po Novém roce dokáže pěkně nastartovat, je španělský recept zvaný Migas. Jde o takový recept ze zbytků. Ostatně posuďte sami. Potřebujete na něj:

  • 4 tortily
  • 4 vejce
  • ½ šálku rajčatové salsy
  • 1 velký česnek
  • 1 čerstvý nasekaný koriandr
  • ½ plechovky bílých fazolí
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 100 g strouhaného sýru
Tortily
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Španělské pokrmy jsou velmi chutné a poměrně levné

Postup výroby:

  1. Tortily natrhejte na drobné kousky.
  2. Na pánev nalijte olej a v rozpáleném tuku osmažte tortily dozlatova, do křupava.
  3. Pak zalijte vejci. Nechte 1 minutu stát a pak vše důkladně promíchejte.
  4. Přidejte salsu, prolisovaný česnek, koriandr a fazole. Vše důkladně promíchejte a nechte projít varem.
  5. Podávejte s pečivem.
Migas
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Migas je tradičním španělským pokrmem chudých. Je však velice chutný a energeticky vyvážený

Publikováno: 3. 1. 2020, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová