reklama

Víte, jak připravit tradiční vánoční pohoštění?

Vánoční pohoštění se neobejde bez slavnostně prostřeného stolu. Příprava takové hostiny však bývá náročná a vyžaduje práci předem. Štědrovečerní večeře je tou nejvýznamnější večeří v roce, kdy se celá rodina schází a usedá k slavnostně prostřené tabuli. Tradiční vánoční stůl by měl splňovat jistá pravidla. Víte, jaká? Máme pro vás nejen ta pravidla, ale i inspiraci, jak by váš slavnostně prostřený stůl mohl vypadat.

i (Zdroj: Depositphotos.com)
Slavnostně nazdobený stůl je začátkem pohoštění na Vánoce (Zdroj: Depositphotos)

Vánoční pohoštění se neobejde bez slavnostně prostřeného stolu

Pokud uvažujete, jak by vaše štědrovečerní tabule měla vypadat, vězte, že ideálně by měla být sladěna do dvou, maximálně do tří barev. Ubrus by měl přesahovat hranu stolu o dvacet až třicet centimetrů. Na něm by měl být položen napron (ubrus menší než stůl, který je obvykle ve tvaru čtverce) nebo běhoun. Jejich barva může být výraznější.

Červené prostírání
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Vsaďte na tradiční červenou barvu Vánoc

Na pěkném ubruse vyzní nejlépe jednobarevné nádobí. Prostřeno by mělo být pro sudý počet lidí. V případě, že je vás doma lichý počet, prostírá se jeden talíř prázdný pro náhodného příchozího. Podle lidové pověry totiž těsně před večeří chodí obhlížet stoly smrt a tam, kde by napočítala lichý počet, se v příštím roce vrátí. Pod talíře nezapomeňte vložit kapří šupiny nebo mince, aby se rodiny držely peníze. V čele stolu by měla sedět hlava rodiny, případně přítomní prarodiče.

Stolování
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Zakládání talířů má svůj řád

Slavnostní prostření si zaslouží plátěné ubrousky, pokud je ale nemáte, dobře poslouží i klasické papírové s ladícím dekorem. Naleštěné příbory je nutné okolo talíře položit tak, jak je budete v průběhu večeře používat. Ty, které přijdou na řadu první, jsou tedy na vnějším okraji. Dále na stole nesmí chybět ani vyleštěné sklenice (sklenice na nealkoholické nápoje, aperitiv, víno nebo pivo). Důležitou součástí slavnostně prostřeného stolu jsou rovněž svícny se svíčkami a jiné drobné dekorace, k nimž můžeme přiřadit třeba větvičky, chvojí anebo letos tolik trendové parohy. Pokud máte na štědrovečerní tabuli místo, klidně na něj můžete umístit i adventní svícen.

Prostírání
Nechte děti, aby vám s přípravou stolu pomohly (Zdroj: Depositphotos.com)
slavnostní stůl
Nezapomeňte na látkové ubrousky v dekorativním provedení (Zdroj: Depositphotos.com)

Na co si dát při prostírání pozor

  • Nikdy na sebe nedávejte na sebe více než dva talíře. Mezi ně vždy položte papírový ubrousek.
  • Je sice pravda, že se toho během večera dost vypije, i přesto by před jednou osobou neměly stát více než tři sklenice. Sklenice k přípitku se podávají zvlášť. 
Skleničky
Slavnostní stůl dozdobte mísami s cukrovím (Zdroj: Depositphotos.com)
Sklo na stole
Počet skleniček je také důležitý, každý strávník má mít maximálně tři (Zdroj: Depositphotos.com)

Vánoční pohoštění musí mít sedm chodů

Tradiční vánoční večeře by se měla skládat z celkem sedmi chodů. Přesně tolik, kolik je dnů v týdnu. Pravdou však je, že někde se podává chodů 9 nebo dokonce 12. Tradiční štědrovečerní večeře by měla začínat modlitbou (nebo přípitkem), po níž by se měly podávat vánoční oplatky potřené medem, česnekem nebo bylinkami. V minulosti lidé věřili, že je oplatek ochrání před zlými silami. Dalším chodem je pak polévka. Ponejvíce se u nás podává hrachová, čočková, houbová, rybí nebo také hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Polévku by podle tradic měla následovat hrachová kaše, která je symbolem nového života. Hlavním chodem je dnes smažený řízek (kapr) s bramborovým salátem, případně kuba. Nebylo tomu tak vždy a všude. Hlavní jídla se v průběhu dějin měnila. Někde se kupříkladu dodnes podává vinná klobása nebo pečená husa. Na tradičním vánočním stole by také nemělo chybět cukroví, vánoční jablečný závin, sušené ovoce, jablka a ořechy. Posledním chodem první večeře by měla být vánočka.

Vánoční dekorace
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Na vánočním stole by mělo být jen to, co skutečně použijeme

Pozdní večeře

Pozdní večeře, nebo také druhá večeře, se zpravidla podává po štědrovečerní nadílce. Rodina se opět sejde u slavnostně prostřeného stolu nad krájenými sýry, ovocem, paštikou, jednohubkami a chlebíčky, aby se podělila o krásné zážitky z dárků.

Příbory
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Dbejte na správné založení příborů

Tradice spojené se štědrovečerní večeří

Podle tradic by se na přípravě pokrmů i štědrovečerní tabule měla podílet celá rodina, a to včetně dětí. Jídlo pak servíruje paní domu, pán domu se stará o nápoje. Tradiční hostina by měla být připravena tak, aby nemusel nikdo vstávat od stolu. Je tomu tak proto, že by se mohlo stát, že by se příští rok už nemusel vrátit. Vstávat smí pouze paní domu. Z tohoto důvodu je proto dobré mít u stolu ještě jeden tzv. servírovací stolek. Na tomto stolku je dobré mít mísu na polévku, mísu na salát nebo jinou přílohu, podnos na řízky, omáčník, malé misky na kompot, dezertní talířky, naběračky, med a ostré nože na krájení. Po dojedení pokyn k ukončení večeře a odchodu od stolu dává vždy hostitelka. Teprve až potom se rodina přemístí k vánočnímu stromečku a začne rozbalování dárků.

Stříbrné prostírání
Nemusíme vždy hýřit barvami, stříbrné prostírání je decentní, ale krásné (Zdroj: Depositphotos.com)
Štědrý večer
Slavnostní ráz stolu doplní svíčky (Zdroj: Depositphotos.com)

Publikováno: 23. 12. 2019, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová