Způsoby, jak lze vyčistit připálenou troubu, nejsou zrovna jednoduché. Mnohdy se to neobejde bez nepříjemného klečení a drastického drhnutí. Jenže ono to takto být nemusí, stačí, když k čištění znáte ty správné triky. A pokud ne, nevadí, my vám je rádi prozradíme. Jde o osvědčené triky, které vám pomohou vyčistit troubu snadno a rychle.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/df/37/column/df37509978c10336f036508d2a97b959_risteni-trouby.jpg)
Jak vyčistíte připálenou troubu?
Při rozhodování, jak lze vyčistit připálenou troubu, máte vlastně dvě možnosti, buď na její čištění použijete chemii anebo vyzkoušíte nějaké osvědčené “babské” rady a zkusíte to bez chemie.
![Mytí trouby](https://img.primadoma.cz/w_2/15/78/column/1578ec4ea5265f574e759284e179117d_myti-trouby.jpg)
Samočistící trouby
Jednou z možností je i to, že přímo při výběru trouby investujete do spotřebiče, který má samočistící schopnosti. Takové trouby mají speciální smaltovaný povrch, na němž neměly nečistoty tolik ulpívat a napékat se.
![Čistá trouba](https://img.primadoma.cz/w_2/a7/01/column/a701fca6bd21db0d2010cae18b846bd5_cista-trouba.jpg)
Pyrolýza
K čištění mají rovněž i speciální programy, jeden z nich se nazývá pyrolýza, říká se jí ale také pyroluxe, perfectclean, aquaclean a podobně. U něho postačí ke konci vaření a pečení zmáčknout tlačítko a teplota uvnitř trouby vystoupá až k pěti stům stupňům a všechny nečistoty se v troubě rozpadnou na prach. Vy pak ten prach z trouby jednoduše vymetete.
![Vnitřek trouby](https://img.primadoma.cz/w_2/c1/1a/column/c11a1543ec520552d54f3b4cb29b367a_spinava-trouba.jpg)
Katalýzou
Druhou možností je pak trouba s katalýzou, jejíž speciální materiál s otevřenými póry absorbují nečistoty, které při 200 °C oxidují, promění se na vodní páru. Ale i většina trub prostě potřebuje jednou za čas důkladně vyčistit.
![Mřížka](https://img.primadoma.cz/w_2/15/45/column/1545a656a6596e6a31c3dfc7ffeb9e37_mrizkas.jpg)
Jak tedy na troubu?
Manuál trouby obvykle doporučuje, abyste na její čištění použili horkou vodu smíchanou s octem, přičemž byste na vymývání trouby neměli použít žádnou drátěnku, kartáč nebo něco ostrého. U hodně znečištěných trub výrobci rovněž doporučují používat pouze speciální prostředky určené pro čištění trub. Při nanášení čisticího prostředku musíte dávat pozor, aby se nedostal u horkovzdušných trub do ventilátoru. Trouba během čištění musí být nahřátá na 150 °C. Po nanesení přípravku je nutné ho nechat alespoň jednu hodinu působit a pak jej vymýt mokrým hadrem nebo houbičkou.
![Sklo trouby](https://img.primadoma.cz/w_2/61/ce/column/61ce2c1fcaa3ec8d24dbb3680eb3c73f_sklo-trouby.jpg)
Troubu čistěte ideálně po každém pečení
Pokud se chcete vyhnout velkému drhnutí, čistěte troubu po každém pečení. Čím je totiž špína v troubě déle, tím se hůře čistí.
![Pečení](https://img.primadoma.cz/w_2/15/2f/column/152fe2b59d1fbc14c21eefe4196be077_peceni.jpg)
Na čerstvé připáleniny a mastnoty funguje citron
Čerstvé připáleniny vyčistíte nejlépe s pomocí čerstvě vymačkané šťávy z citronu. K čištění potřebujete malé množství horké vody, kterou dáte do zapékací mísy a čerstvě vymačkanou šťávu z jednoho citronu. Mísu vložte do předehřáté trouby na 160 °C a nechte ji tam 15 minut. Po čtvrt hodině troubu vypněte a nechte vychladnout. V žádném případě však neotvírejte její dveře. Pára v troubě mastnotu rozpustí a připálené jídlo uvolní. Troubu nakonec vytřete houbičkou nebo hadříkem.
![Citronová šťáva](https://img.primadoma.cz/w_2/47/f1/column/47f1518f74f669b8e76296723df2cc21_citronova-stava.jpg)
Jak čistit troubu bez chemie
Pasta z jedlé sody
Pastu vyrobíte smícháním jedlé sody a čerstvé citronové šťávy. Tu pak naneste hadříkem nebo kartáčkem na zuby na celý povrch trouby. Dejte si pozor na topná tělesa. Pastu nechte v troubě působit po dostatečně dlouhou dobu. Následně troubu vystříkejte octem. Pozor, počítejte s tím, že to bude pěnit. Posléze troubu vytřete vlhkým hadříkem. Důkladně vyčištěnou ještě dalších 12 hodin nepoužívejte.
![Jedlá soda](https://img.primadoma.cz/w_2/9a/00/column/9a00d4e99824865b3ab906c02e8789f5_jedla-soda.jpg)
Čištění čpavkem
K čištění trouby čpavkem budete potřebovat litr vody, 250 mililitrů amoniaku a 2 zapékací mísy. Trouba by měla být čištěna ideálně večer. Troubu rozehřejte na 150 °C. Do zapékací mísy nalijte litr horké vody a do druhé mísy pak nalijte 250 mililitrů amoniaku. Mísu s vodou uložte do spodní části trouby a mísu s amoniakem do střední části trouby. Nechte v troubě působit přes noc. Důležité však je, abyste po celou noc místnost důkladně větrali. Ráno pak troubu vyčistěte teplou vodou. Místnost stále větrejte.
![Čistící prostředek](https://img.primadoma.cz/w_2/29/dd/column/29dd6e7fba843af134adcd5717d26e61_cistici-prostredek.jpg)
Sklo vyčistíte kypřícím práškem
Špinavé a mastné sklo trouby snadno a rychle vyčistíte s pomocí kypřícího prášku, který v misce smícháte a vlažnou vodou. Potřebujete k tomu přesně litr vlažné vody a čtvrt hrnku kypřícího prášku. Směs naneste a rozetřete na sklo a nechte působit 30 - 60 minut. Potom otřete vlhkým hadříkem.
![Kypřící prášek a vinný ocet](https://img.primadoma.cz/w_2/cd/9a/column/cd9a31f5873363da0693f5bc234ed68d_soda-a-vinny-ocet.jpg)
Jak vyčistit mřížku v troubě
Mřížku v troubě vyčistíte nejlépe s pomocí mýdlové vody, jedlé sody a peroxidu vodíku. Na dno velké nádoby, kam se vleze mřížka, položte nějaký starý ručník a nalijte do ní horkou vodu. Pak do lázně vložte mřížku. Do vody přilijte ⅓ mýdlové vody, 3 lžíce jedlé sody a 2 lžičky peroxidu vodíku. Nechte působit minimálně 2 hodiny. Pak mřížku důkladně opláchněte pod proudem tekoucí vody a umyjte s použitím přípravku na nádobí.
![Úklid](https://img.primadoma.cz/w_2/20/ff/column/20ffc0210149da65c42b189abc1d92d1_trouba.jpg)
Věříme, že po použití těchto rad, se bude vaše trouba blýskat čistotou.
Publikováno: 10. 12. 2019, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová