Radujte se z českého česneku co nejdéle aneb I tak se dá skladovat: zdobně

Kdo by neměl rád česnek... Podstatné je jeho správné uskladnění, aby brzy neplesnivěl a nevyčpěl. Co takhle vyzkoušet zdobnější způsob? Návod na netradiční a zároveň praktickou podzimní dekoraci z česneku nabízí naše video. Vedle sušených květů do ní můžete přidat i papričky a menší cibule. Ale to už je na vás.

Vazby se k usušení a skladování česneku využívají už tradičně. Za nať k sobě pevně svážeme několik kusů palic česneku, ty zavěsíme do průvanu na suchém a chladnějším místě. Takové najdeme například na půdě či ve stodole. Tam necháme česnek důkladně proschnout, aby nám přes zimu doma neplesnivěl a nehnil. Takto uvázaný by nám měl česnek vydržet nejméně do jara.

Netradiční uskladnění česneku = originální podzimní dekorace
Netradiční uskladnění česneku = originální podzimní dekorace (Zdroj: Jan Kundera)

Základem správného uskladnění česneku je suché prostředí. Přitom není nutné skladovat česnek ve vyloženě chladném prostředí. Naopak, osvědčuje se teplota kolem 15 °C, maximálně ale 20 °C.

Jak uskladnit česnek
Jak uskladnit česnek (Zdroj: Pixabay)

Prima tipy na uskladnění česneku

  • Suchý česnek se dá skladovat v nádobě z kameniny s uzavíratelným víkem.
  • Někdo palice skladuje uzavřené v obalech na vajíčka na větraném suchém místě (např. ve spíži).
  • Ideální je také pevná papírová krabice, do níž uděláme dírky.
  • Palici česneku rozdělíme na stroužky a zbavíme je slupek. Poté stroužky necháme v mikrotenovém sáčku zmrazit.
  • Česnek lze dlouhodobě uchovávat i naložením do soli. Čisté stroužky rozemeleme a smícháme se solí v poměru 200 g soli na 1 kg česneku. Takto uložený česnek ale částečně ztrácí své chuťové vlastnosti.
  • Dříve se dobře usušený česnek zbavený natí ukládal také na síta s pískem do temného a chladného místa ve sklepě.

Autor:

Po pražském dědovi jsem vyrážela do ulic s vodovkami a skicákem v kabelce, druhý mě zase jako lékárník ze „staré“ školy vedl ke znalostem přírodních léčiv, bylinek – po jeho boku jsem mohla za tárou míchat nejrůznější kapky, tinktury, masti, ale třeba i přírodní hnojiva nebo pesticidy. Od mala s nadšením pozoruji vše kolem sebe. Přirozené dětské nutkání zjistit, jak věci fungují, co se skrývá „pod obalem“, užít si i spálit se na vlastní kůži se mi postupně stalo obživou. Už dvacet let pozoruji svět očima reportérky v renomovaných českých médiích a dovednosti a vědomosti rozvíjené nutnými studii na školách i v praxi ráda předávám dál, třeba právě na webu Prima nápady. Nejlepší relaxací je pro mě práce – tvořím si, zdobím, zlepšuji, sázím, raduji se z vlastní úrody. Mám to štěstí, že tvůrčí nadšení sdílím s rodinou. S dcerou vaříme mýdla, s manželem pivo. 

Související k tématu