Jablečný štrúdl z pivního těsta: Vychytaný recept Ládi Hrušky

Jablek se letos urodilo opravdu hodně, takže jestli už nevíte, co s nimi dělat, je tu Láďa Hruška a jeho vychytaný recept na štrúdl z pivního těsta! Je snadný, rychlý a výsledek bombastický!

Co na jablečný štrúdl z pivního těsta potřebujeme

  • 500 g hladké mouky (3 hrnky)
  • půl kostky másla
  • půl láhve světlého piva
  • 1 vejce na potření před pečením
  • 1 panák rumu a trocha másla na potření po upečení
  • rumové perníčky
  • 2 vanilinové cukry
  • 2 skořicové cukry
  •  jablka
  • rozinky
Jablečný štrúdl  z pivního těsta: suroviny
Jablečný štrúdl z pivního těsta: suroviny (Zdroj: archiv FTV Prima)

Jak při pečení jablečného štrúdlu z pivního těsta postupujeme

1. krok: vypracujeme těsto

Z mouky, nastrouhaného másla a piva ručně vypracujme hladké, nelepivé těsto.

Jablečný štrúdl  z pivního těsta: vypracujeme hladké těsto
Jablečný štrúdl z pivního těsta: vypracujeme hladké těsto (Zdroj: archiv FTV Prima)

2. krok: těsto rozválíme

Rozdělíme ho na dva stejné díly. Každý vyválíme na pomoučeném vále na tenký obdélník.

Jablečný štrúdl  z pivního těsta: hotové těsto rozválíme
Jablečný štrúdl z pivního těsta: hotové těsto rozválíme (Zdroj: archiv FTV Prima)

3. krok: na plát těsta nastrouháme perník

Na vyválené těsto nastrouháme perník, potom na něj dáme vrstvu nastrouhaných jablek a nakonec posypeme vanilinovým i skořicovým cukrem a rozinkami.

Jablečný štrúdl  z pivního těsta: na vyválené těsto nastrouháme perník
Jablečný štrúdl z pivního těsta: na vyválené těsto nastrouháme perník (Zdroj: archiv FTV Prima)

4. krok: těsto pevně  zavineme

Těsto pevně  zavineme. Záviny dáme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme  rozkvedlaným vejcem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a upečeme dorůžova.

Jablečný štrúdl  z pivního těsta: pevně  zavineme
Jablečný štrúdl z pivního těsta: pevně zavineme (Zdroj: archiv FTV Prima)

5. krok: štrúdl potřeme máslem s rumem

Ihned po upečení potřeme štrúdl rozehřátým máslem s rumem.

Jablečný štrúdl  z pivního těsta: štrúdl potřeme máslem s rumem
Jablečný štrúdl z pivního těsta: štrúdl potřeme máslem s rumem (Zdroj: archiv FTV Prima)

Související k tématu