Jak si připravit domácí jitrocelový sirup aneb Dejte vale kašli a rýmě

Pro leckoho je jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata), který se rychle a hlavně takřka všude šíří, možná nepříjemný plevel, zároveň je však také významnou léčivou rostlinou s protizánětlivými a antibiotickými účinky, s úspěchem používanou především na léčbu kašle a rýmy. Vezměte ho tedy na milost a utíkejte do zahrady natrhat jeho listy. Láďa Hruška vám ukáže, jak si zastudena připravit báječný jitrocelový sirup, díky kterému přečkáte zimu téměř bez úhony.

Co budeme potřebovat

  • listy jitrocele kopinatého
  • 1 citron
  • 1 limetku
  • třtinový cukr (popř. med)
  • zavařovací sklenici
Jitrocelový sirup 2
Jitrocelový sirup 2 (Zdroj: archiv FTV Prima)

Jak na to

1. krok

Čerstvě natrhané a omyté listy jitrocele zbavíme kořínků. Citron a limetku omyjeme a nakrájíme na plátky.

Jitrocelový sirup 3
Jitrocelový sirup 3 (Zdroj: archiv FTV Prima)

2. krok

Vezmeme hrst listů, stočíme je na dno zavařovací sklenice a důkladně udusáme.

Jitrocelový sirup 4
Jitrocelový sirup 4 (Zdroj: archiv FTV Prima)

3. krok

Zasypeme cukrem a poklademe střídavě plátky citronu a limetky. Poté vtlačíme do sklenice další vrstvu jitrocelových listů, opět procukrujeme a přidáme plátky citrusů.

Jitrocelový sirup 5
Jitrocelový sirup 5 (Zdroj: archiv FTV Prima)

4. krok

Takto vrstvíme, dokud nebude sklenice plná.

Jitrocelový sirup 6
Jitrocelový sirup 6 (Zdroj: archiv FTV Prima)

5. krok

Naplněnou sklenici uzavřeme víčkem a necháme zhruba 10 dnů stát na slunném místě. Jitrocel pustí šťávu, kterou přecedíme a slijeme do uzavíratelné sklenice.

Jitrocelový sirup 7
Jitrocelový sirup 7 (Zdroj: archiv FTV Prima)

Užíváme po lžičkách jako léčivý sirup při nachlazení, zahlenění, kašli a kýchání.

Související k tématu