Co dá vánočnímu cukroví krásnou barvu a přidá zdraví? Mrkev!

Českou vánoční klasiku – vanilkové rohlíčky, linecké a perníčky – nezaškodí něčím doplnit. Skvělým kandidátem je cukroví z mrkve, protože může být zdravé (aspoň trochu) a mrkev těstu propůjčí krásnou oranžovou barvu! Aby mrkev tělu opravdu prospěla, je dobré ji doplnit tukem, což ale ve vánočním cukroví žádný problém není! Vyzkoušíte naše skvělé recepty na vánoční cukroví z mrkve?

Na mrkvi je nejzdravější vysoký obsah betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Aby nám mrkev opravdu prospěla, je dobré ji doplnit tukem, což ve vánočním cukroví žádný problém není! Pravidelná konzumace prospívá oční sítnici a regeneraci organismu, posiluje obranyschopnost a snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá s prevencí i léčením chorob z nachlazení, chrání kardiovaskulární systém, podporuje paměť a dá se využít jako afrodiziakum. 

Na mrkvi je nejzdravější vysoký obsah betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A
Na mrkvi je nejzdravější vysoký obsah betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A (Zdroj: istock.com)

Mrkvové cukroví se zázvorem

Při pokojové teplotě necháme změknout 150 g krájeného másla. Potom ho utřeme do pěny se 70 g cukru a trochou dřeně z vanilkového lusku vanilky. Přidáme 200 g hladké mouky prosáté s polovinou lžičky kypřicího prášku a polovinou lžičky mletého zázvoru. Promícháme a nakonec vmícháme najemno nastrouhané 2 středně velké mrkve. Vypracujeme vláčné těsto, zabalíme do fólie a necháme odležet v ledničce. Poté těsto vyválíme na 4–5 mm vysoký plát a formičkami vykrájíme cukroví. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 10–15 minut. Cukroví můžeme poprášit moučkovým cukrem, potřít rozpuštěnou čokoládou nebo slepit meruňkovou marmeládou.

Mrkvové cukroví se zázvorem
Mrkvové cukroví se zázvorem (Zdroj: archiv La Formaggeria)

Mrkvové hvězdičky s medem

Velkou mrkev oloupeme, nastrouháme najemno a promícháme ji se 100 g cukru. Do mísy prosijeme 200 g špaldové a 100 g pohankové mouky. Přidáme 1 lžičku mletého zázvoru, 100 ml oleje, 2 lžíce medu, 1 vejce a nakonec mrkev s cukrem. Vypracujeme pevné těsto a necháme ho asi hodinu odležet v ledničce. Těsto rozválíme na plát silný 3–4 mm. Vykrájíme hvězdičky různých velikostí. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 15 minut. Vychladlé hvězdičky můžeme namočit v rozpuštěné čokoládě a ozdobit mandlemi. Některé hvězdičky můžeme čokoládou slepit k sobě a ozdobit třeba vykrájenými sušenými meruňkami.

Mrkvové hvězdičky s medem
Mrkvové hvězdičky s medem (Zdroj: archiv receptyschuti.cz)

Mrkvové sušenky

Nastrouhanou mrkev (150–160 g) smícháme se 250 g změklého krájeného másla a 300 g polohrubé mouky. Vypracujeme těsto, které rozválíme na plát asi 5 mm silný a vykrajujeme sušenky. Pečeme dorůžova v troubě předehřáté na 180 °C a ještě teplé obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Související k tématu