reklama

Zeleninu šoupněte do soli!

Už naše babičky věděly, že naložená zelenina v soli vydrží v chladu dlouhé měsíce a vy ji budete mít vždycky po ruce, abyste s ní dochutili nejrůznější pokrmy. Budou nejen výborné, ale i plné vitaminů.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

V soli naložená zelenina nezklame

Naložená zelenina v soli je skvělý způsob, jak dlouhodobě uchovat bohatou úrodu z vlastní zahrádky. Tímto způsobem v ní uchováte co nejvíce vitaminů a minerálů a skvěle vám poslouží k ochucení základů omáček, polévek a můžete ji vyzkoušet rovněž k dochucení karbanátků nebo sekané.

Co budete k přípravě jedné dávky potřebovat:

  • ½ kg mrkve s natí
  • ½ kg petržele s natí
  • 1 bulvu celeru
  • 40 dkg cibule
  • 20 dkg česneku
  • sůl

Přípravu naložené zeleniny začněte tím, že ji skutečně důkladně omyjete a mrkev s petrželí nastrouháte nahrubo nebo rozemelete v robotu.

Nejlépe jí bude v lednici

Vždycky pracujte s pečlivě opláchnutou zeleninou, protože ji pak nemusíte loupat, a ona si tak uchová co nejvíce důležitých a zdravých látek. Naložená zelenina v soli se zpracovává i s mrkvovou a petrželovou natí: obě jsou aromatické a chutnají podobně jako třeba libeček.

Hotovou směs napěchujte do vymytých sklenic s uzávěrem
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Hotovou směs napěchujte do vymytých sklenic s uzávěrem

Cibuli pokrájejte nadrobno a česnek prolistujte a vmíchejte do nadrcené mrkve a petržele. Pak už jen přidejte dostatek soli a pořádně promněte rukama: lépe se tak propojí chuti a rozdrcená zelenina pěkně pustí šťávu. Hotovou směs napěchujte do dobře vymytých sklenic.

Pro uchování nakládané zeleniny v soli se nejlépe hodí lednice, kde vydrží až do příští sezóny. A pokrmy, které budete touto směsí ochucovat, už nesolte, protože dostatek soli je již v proleželé směsi.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: před týdnem, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová